Waarom zijn de Bijbelse profetieŽn zo onduidelijk en leiden ze tot zoveel verschillende opvattingen?

  1. Gelijkenis.
  2. Het Woord.
  3. Invulling van iemands woorden, leidt tot misverstanden.

Gelijkenis.

Het is een soort geheimtaal tussen twee mensen die van elkaar houden.

Henk zegt tegen zijn vrouw Tiny: Zeg nachtmerrie, nog even een koekje en dan gooi ik de portemonnee naar buiten.”

Als buitenstaander heb je geen idee wat er aan de hand is. Henk en Tiny zijn 30 jaar getrouwd en hebben in die tijd een eigen jargon ontwikkeld. Omdat ze elkaar door en door kennen, begrijpen ze elkaars jargon. Het is een soort geheimtaal tussen twee mensen die van elkaar houden.

Wat Henk eigenlijk zei was: “In de nacht zo’n prachtige, spannende vrouw, eerst nog even een kus, want daarna ga ik de stad in om boodschappen te doen.” Het blijkt dus dat je eerst Henk en Tiny moet kennen, door en door moet kennen, wil je iets begrijpen van hun taal.

 

Terug naar begin

Het Woord.

Soms heel gemakkelijk te begrijpen, maar soms totaal niet.

Zo is het ook met de Bijbel. De Bijbel is Gods Woord. Soms heel gemakkelijk te begrijpen, maar soms totaal niet. Als we Gods Woorden willen begrijpen, zullen we Hem eerst moeten leren kennen. Als we de Here net kennen, zijn we net baby’s, die nog geen zware kost kunnen eten, maar gevoed worden met melk (1 Kor. 3:2). Maar eenmaal wat gegroeid mogen we beginnen aan de wat zwaardere kost. 

Als er veel verschillende interpretaties zijn ten aanzien van een gedeelte van Gods Woord, wil dat zeggen dat we God niet goed kennen. De fout ligt bij ons. Want het Woord is de Waarheid, namelijk Christus en het Getuigenis van Hem. Willen we weten wat een bepaald gedeelte zegt in de Bijbel, zeg maar de Waarheid weten, dan is het begin- en het eindpunt, de Here Jezus Christus.

 

Terug naar begin

Invulling van iemands woorden, leidt tot misverstanden.

Terug naar Henk en Tiny. Wanneer verschillende mensen Henk’s woorden zouden uitleggen zoals dat met Bijbelse profetie gaat, zouden de volgende uitspraken kunnen komen.

∑         Henk is boos, want hij noemt Tiny een nachtmerrie.

∑         Henk heeft trek in een koekje.

∑         Henk heeft een afkeer tegen het kapitalisme, want hij wil zijn portemonnee naar buiten gooien.

∑         Als Henk boos is, hij noemt Tiny een nachtmerrie, gooit hij koekjes naar buiten en zal hij zijn portemonnee opeten.

 

Zo begrijp je, dat als we de Bijbel niet goed lezen en nog meer, de Waarheid niet zoeken, we de Waarheid ook niet zullen vinden, maar veel verschillende opvattingen krijgen.

Als je de Waarheid niet kent, zul je de leugen niet kunnen ontdekken.

 

Gods zegen toegewenst,

 

Melle.

 

 

Terug naar begin