Meteorieten nieuws!

 1. Amerikanen in de ban van mysterieuze vuurbal (VIDEO)
 2. Russische duikers halen deel Tsjeljabinsk-meteoor uit meer
 3. Meteoriet raakt vakantiehuis Oslo
 4. Meteoriet boven Peru (video)
 5. Stukjes van Mars in Marokko neergekomen.
 6. Zesde meteoriet op dak Bosniër
 7. Meteoriet vernielt tuintafel.
 8. Grote asteroïde vliegt in november langs de aarde.
 9. Meteoriet slaat krater in Letland.
 10. Letse meteoor HOAX???
 11. Inslag in Amerikaanse woning was meteoriet.
 12. Duitser gewond door inslag meteoriet.
 13. Meteorieten gevonden na inslag Soedan.
 14. Tientallen zieken na meteorietinslag Peru.
 15. Heldere vallende ster boven Nederland.
 16. Jongen geraakt door meteoriet.
 17. Canadese meteoriet treft autoruit.
 18. Arbeider uit Bree bijna verpletterd door meteoriet.

 


     

Meteor spektakel.wmv


Amerikanen in de ban van mysterieuze vuurbal

Door: Karen Van Eyken

30-9-13 - 13:58  bron: Sky News

Screenshot YouTube

© Screenshot YouTube.

VIDEO Honderden mensen in de Amerikaanse staat Indiana belden ongerust naar de hulpdiensten nadat ze een grote blauwgekleurde vuurbal hadden gespot in de lucht. Het mysterieuze, felle licht werd in de nacht van vrijdag op zaterdag waargenomen om 1u lokale tijd.

Volgens het Amerikaanse weerinstituut betrof het een meteoriet of ruimteafval. Dit jaar alleen al werden dertien gelijkwaardige waarnemingen gedaan. Politiediensten ontvingen zowel in het noorden als het zuiden van Indiana oproepen van inwoners die het raadselachtige object hadden gezien.

Een luchtverkeersleider op de luchthaven van Indianapolis kreeg geen meldingen binnen van piloten. Volgens de autoriteiten heeft de doortocht van het 'object' evenwel geen schade aangericht.

Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/3518732/2013/09/30/Amerikanen-in-de-ban-van-mysterieuze-vuurbal.dhtml

Terug naar begin

 


Russische duikers halen deel Tsjeljabinsk-meteoor uit meer

De impact van de meteoor werd geregistreerd door een autobestuurder met camera op het dashboard. © ap.

De impact van de meteoor werd geregistreerd door een autobestuurder met camera op het dashboard. © ap.

 

Zeven maanden na de spectaculaire impact van een zware meteoor in Rusland hebben duikers uit een meer bij Tsjeljabinsk een vuistgroot deel van het hemellichaam geborgen.

Onder uiterst moeilijke omstandigheden is het fragment in een drie meter dikke modderlaag op de bodem van het Tsjebarkoelmeer gevonden, aldus Viktor Grochovski van de universiteit in de stad aan de Oeral. "We konden zijn positie met magneten en sonartoestellen bepalen", zei de onderzoeker aan het agentschap Interfax.

 

Wetenschappers vermoeden dat in het meer brokstukken met een totaalgewicht van een halve ton liggen. De voorbije maanden is in de regio 1.500 kilometer ten oosten van Moskou al 400 kilogram aan kleine fragmenten gevonden.

 

De drukgolf van de op 15 februari 2013 ontplofte meteoor heeft ongeveer 7.000 gebouwen beschadigd. Door stukspringende vensters raakten circa 1.500 mensen verwond. Volgens de wetenschappers heeft de steen een gewicht van 10.000 ton en een diameter tot 20 meter.

 

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1711524/2013/09/25/Russische-duikers-halen-deel-Tsjeljabinsk-meteoor-uit-meer.dhtml

Terug naar begin


Flinke inslagkrater ontdekt op Victoria-eiland

Geschreven op 09 augustus 2012 om 20:00 uur door Caroline Kraaijvanger2

http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2012/08/krater5.jpg

Wetenschappers hebben nabij de Noordpool een flinke krater ontdekt. De krater is 25 kilometer breed en zou vele miljoenen jaren geleden door het inslaan van een meteoriet zijn ontstaan.

De krater is dus al bijzonder oud. Hoe kunnen we deze zolang over het hoofd hebben gezien? Heel verwonderlijk is dat niet, zo legt onderzoeker Brian Pratt uit. “Als je de aanwijzingen die verraden dat het een krater is niet herkent dan zou je geen idee hebben waar je met te maken hebt.”

Pratt en zijn collega Keith Dewing identificeerden het gebied als een krater toen ze stralenkegels ontdekten. Deze ontstaan door de enorme hoeveelheid energie die vrijkomt wanneer een meteoriet op de aardkorst klapt. Toen de onderzoekers wat afstand van het gebied namen, zagen ze de stralenkegels keurig in een cirkel opdoemen. “En dat is een eigenschap van inslagkraters.”

http://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2012/08/stralenkegel.jpg

Stralenkegels. Foto: University of Saskatchewan.

Heel oud is de krater nog niet: tussen de 350 en 130 miljoen jaar. De onderzoekers hebben de krater de naam Prince Albert gegeven. De krater is daarmee vernoemd naar het schiereiland waar deze zich op bevindt.

 

Bron: http://www.scientias.nl/flinke-inslagkrater-ontdekt-op-victoria-eiland/69552

Terug naar begin


Meteoriet raakt vakantiehuis Oslo

In Noorwegen is een meteoriet neergekomen op een vakantiehuisje in Oslo. De steen van een halve kilo zwaar sloeg een gat in het dak en kwam daarna in de tuin van het huisje terecht. De eigenaresse van het huisje dacht dat vandalen het dak hadden beschadigd, tot zij het gesteente zag liggen. Het was in tweeën gebroken en zag er bijzonder uit. Daarom haalde ze er een expert bij.

 


Wanneer de meteoriet precies is neergekomen, is niet bekend, omdat het huisje niet werd gebruikt in de winter. Wel was er op 1 maart een melding van een lichtflits boven de Noorse hoofdstad.

'Twee keer geluk'
Volgens de expert komt het zelden voor dat een stuk ruimtepuin neerstort in bewoond gebied. Meestal verbrandt het gesteente in de dampkring als vallende ster. "De familie heeft twee keer geluk gehad. Ten eerste omdat er niemand geraakt is, maar ook omdat die steen een klein fortuin waard is." Sommige meteorieten zijn 500 euro per gram waard.

 

Bron: http://nos.nl/artikel/350794-meteoriet-raakt-vakantiehuis-oslo.html

Terug naar begin


Meteoriet boven Peru

 

Bron: http://nos.nl/video/267406-meteoriet-boven-peru.html

Terug naar begin


Stukjes van Mars in Marokko neergekomen

Brokstukken van Mars zijn in juli in het zuiden van Marokko neergekomen. Dat hebben wetenschappers van de Meteorologische Vereniging bekendgemaakt. Zij hebben de stukjes steen onderzocht en bevestigen de echtheid ervan.

Nomaden zagen deze zomer een vuurbal neerkomen en wisten stukjes van de 7 kilo zware meteoriet terug te vinden. Die verkochten ze. Later wisten musea de stukjes te traceren en op te kopen.

Volgens een onderzoeker van de universiteit van New Mexico is de vondst "enorm belangrijk vanwege de kwaliteit van het materiaal". Voor zover bekend is het de vijfde keer dat er stukjes van Mars op de aarde terechtkomen.

Bron: http://nos.nl/artikel/332006-stukjes-van-mars-in-marokko-gevallen.html

Terug naar begin


Zesde meteoriet op dak Bosniër

 

In 2008 was hij wereldnieuws, Radivoje Lajic uit Bosnië. Hij had tot vijf keer toe een meteoriet op het dak van zijn huis gevonden. Nu staat er opnieuw pers voor zijn huis, want hij heeft meteoriet nummer zes ontvangen.

 

De universiteit van Belgrado heeft alle objecten onderzocht en bevestigt dat het om meteorieten gaat. Onderzoekers bekijken nu wat er voor kan zorgen dat de woning de meteorieten aantrekt.
 


Lajic is er inmiddels van overtuigd dat hij wordt aangevallen door aliens." Ze spelen spelletjes met me. Ik weet niet waarom ze dit doen. Ik lig wakker omdat ik bang ben voor een nieuwe aanval."

Bron: http://nos.nl/artikel/208700-zesde-meteoriet-op-dak-bosnier.html

Terug naar begin


'Meteoriet' vernielt tuintafel

EINDHOVEN - Eindhovenaar Marc Jansen schrok zich woensdagavond het apezuur. Met een enorme dreun ging rond kwart over zes zijn glazen tuintafel aan diggelen. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een meteorietinslag.

'Meteoriet' vernielt tuintafel

Jansen komt tot die conclusie nadat hij het diepzwarte keitje dat hij tussen de splinters vond, op internet had vergeleken met afbeeldingen van meteorieten.

Volgens Pieter Eiff, voorzitter van de Eindhovense Weer- en Sterrenkunde Kring én van de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht, gebeurt het wel vaker dat een meteoriet inslaat. Meestal gewoon in de grond. "De Sterrenwacht is heel benieuwd. Meneer Jansen moet maar eens langskomen."

 

Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/article8466739.ece

 

EINDHOVEN - Blixembosch-bewoner Marc Jansen schrok zich woensdag het apenzuur. Met een enorme dreun ging rond kwart over zes die avond zijn glazen tuintafel aan diggelen. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een meteorietinslag.

Jansen: "Ik zat binnen aan tafel achter mijn pc nog wat te werken, toen ik die klap hoorde. Ik keek naar buiten en zag de tafel in honderdduizend stukjes liggen. Aanvankelijk dacht ik een enorme steen te zullen vinden. Vandalisme of zo. Maar dat was het niet. Tussen al die splinters – het is gelaagd glas – lag dit steentje." Jansen laat een diepzwart, aan de hoeken ietwat afgerond keitje zien, ongeveer twee bij een centimeter groot. "Toen ik het oppakte, was het nog een beetje warm."

Direct na zijn vondst liep hij naar zijn buurvrouw, die politiechef is van de afdeling Gemert-Laarbeek. "Volgens haar was het niet nodig om aangifte te doen."

Volgens Pieter Eiff, voorzitter van de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht, gebeurt het wel vaker dat een meteoriet inslaat. "Alleen blijft dat bijna altijd onopgemerkt. Het landoppervlak is zo groot dat je zo'n inslag niet registreert. De meteoriet verdwijnt door zijn snelheid in de grond."

Dat ditmaal de meteoriet in een tuinmeubel is ingeslagen, is volgens Eiff heel uitzonderlijk.

Bron: http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/article8466024.ece

 

Terug naar begin

Grote asteroïde vliegt in november langs de aarde

Grote asteroïde vliegt in november langs de aarde

Op 8 november vliegt asteroïde 2005 YU55 langs de aarde. Deze asteroïde heeft een diameter van 400 meter en passeert de aarde op een afstand van 300.000 kilometer.

Asteroïde 2005 YU55 werd op 28 december 2005 ontdekt door Spacewatch. “2005 YU55 is voor een aardscheerder opvallend groot”, zegt Don Yeomans van NASA’s Near-Earth Object Program. Daarom gaan verschillende instanties de asteroïde de komende maanden nauwlettend in de gaten houden. “We hopen dan een compleet beeld te krijgen van één van de grotere aardscheerders”, aldus Yeomans.

WIST U DAT…
…asteroïde 2005 YU55 op 19 april 2010 ook al langs de aarde scheerde?

De vorige keer dat de aarde werd bedreigd door een grote aardscheerder was in 1976. Toen vloog 2010 XC15 op een afstand van ruim 150.000 kilometer langs de aarde. De asteroïde is pas in 2010 ontdekt, dus de scheervlucht in 1976 ging onopgemerkt voorbij.

Gevaarlijk?
Een asteroïde met een diameter van 400 meter kan grote schade aanrichten op aarde. In 1908 werd Siberië geraakt door een meteoriet met een doorsnee van circa 25 meter. Als gevolg van de explosie braken bomen in een omtrek van dertig tot veertig kilometer af.

Waarnemen
Heeft u een telescoop? Dan is het mogelijk om de asteroïde in november te zien. 2005 YU55 bereikt een magnitude van elf, waardoor het object te vinden zou moeten zijn met een goede amateur-telescoop.

Bron: http://www.scientias.nl/grote-asteroide-vliegt-in-november-langs-de-aarde/28877

Terug naar begin

Zonneschild kan baan van asteroïde wijzigen.

Wetenschappers hebben een interessant idee geopperd om de baan van een asteroïde te wijzigen. Door een zonneschild tussen de zon en de asteroïde te plaatsen, ontvangt het ruimteobject minder straling en verandert de baan van het hemellichaam om de zon. Een Franse astronoom hoopt dat het idee wordt uitgevoerd om de asteroïde Apophis te verplaatsen. Apophis scheert in 2036 vlak langs de aarde.

Misschien heeft u ooit gehoord van het Yarkovsky-effect. Straling – bijvoorbeeld van de zon – oefent kracht uit op een klein hemellichaam, waardoor de baan van een object verschuift. Deze thermische kracht kan in de loop van de tijd veel effect hebben, en banen van objecten vele kilometers verleggen.

Door de straling deels te blokkeren, geeft de ruimtesteen minder warmtestraling af aan de kant die naar de zon is gericht. Kleine asteroïden produceren te weinig straling om de baan te veranderen. Grote asteroïden zijn kolossaal en daar is het effect te klein om een verschil te maken. Apophis is een middelgrote asteroïde en wetenschappers denken dat zulke asteroïden wel beïnvloed worden door de straling van de zon.

Er is één nadeel: wetenschappers weten niet goed hoe groot het Yarkovsky-effect is. Daarom is het moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren met de Apophis als een zonneschild de straling van de zon blokkeert. Wellicht verergt de situatie door het zonneschild en komt Apophis op een ramkoers met de aarde te liggen.

Bron: http://www.scientias.nl/zonneschild-kan-baan-van-asteroide-wijzigen/21971

Terug naar begin

'Meteoriet' slaat krater in Letland.

RIGA -  Een meteorietachtig object heeft zondag in een weiland in Letland een krater geslagen van negen meter breed en drie meter diep. Dat heeft de Letlandse geoloog Uldis Nulle maandag gezegd. Nulle zei dat er rook uit de krater kwam toen hij arriveerde op de plaats van de inslag, in de buurt van de grens met Estland.

Volgens de Amerikaanse meteorietdeskundige Richard Kowalski gaat het beslist niet om een meteorietinslag. "We weten allemaal dat meteorieten niet heet zijn wanneer ze op aarde terechtkomen," aldus Kowalski.

De aarde wordt gebombardeerd met buitenaardse objecten, maar die branden doorgaans op in de atmosfeer. Om een gat van die afmetingen te veroorzaken, moet het object minstens 1 kubieke meter zijn geweest. Het gebeurt niet vaak dat zo'n groot object inslaat.

Klik hier voor een video.

Steenmonsters zijn voor verder onderzoek meegenomen naar de Letlandse hoofdstad Riga.

Bron: Telegraaf.nl en Nu.nl

Terug naar begin

Letse meteoor HOAX???

Experts denken dat het nieuws over een meteoriet in Letland een hoax is. Eerder vandaag werd gezegd dat een meteoriet daar een grote krater van negen meter breed en drie meter diep had geslagen. Omwonenden zeiden iets uit de lucht te hebben zien vallen en een geluid te hebben gehoord alsof een vliegtuig laag over vloog.

Krater
Volgens experts komt het echter zelden voor dat een meteoriet zo'n grote krater veroorzaakt op aarde. Hoewel onze planeet dagelijks met meteoren te maken heeft, verbranden de meeste in onze dampkring. Wat we dan zien zijn de zogenaamde 'vallende sterren'. Een astronoom schat dat het object in Letland een diameter van een meter moet hebben gehad om zo’n grote krater te kunnen veroorzaken.

De Nederlandse wetenschapsjournalist Govert Schilling twijfelt ook sterk aan het verhaal. Volgens hem is de krater die de meteoriet zou hebben geslagen 'te rond en netjes'.

Brand
Bovendien is op amateurbeelden tijdens de nacht van de inslag te zien dat er iets in de kuil in brand stond. Volgens Schilling koelen ze echter af tijdens hun vlucht naar de aarde, waardoor ze niet brandend kunnen inslaan.
Een Letse expert zei eerder wel te denken dat het ging om een meteoriet. De randen staan iets omhoog en er is een zwart-grijs litteken op de bodem van de kuil te vinden, volgens hem twee aanwijzingen dat het om een inslagkrater gaat.

Monsters
Media wereldwijd berichtten over het fenomeen. Monsters van de grond zijn meegenomen naar de hoofdstad Riga voor verder onderzoek.

BRON NOS.nl

 

Terug naar begin

Inslag in Amerikaanse woning was meteoriet.

AMSTERDAM - In Freehold Township in de Amerikaanse staat New Jersey is dinsdag een meteoriet ingeslagen. Dat hebben wetenschappers van de Rutgers University vrijdag na onderzoek van het object geconcludeerd.

Meteoriet inslag amerika

Drie dagen lang was het glanzende, steenachtige object ter grootte van een golfbal en zo zwaar als een blik soep een raadsel voor velen, niet in de laatste plaats de eigenaar van het huis, die de meteoriet aantrof. Op basis van de dichtheid, de magnetische eigenschappen, structuur en kleur van het object werd vastgesteld dat het om een echte, ijzeren meteoriet gaat.

De exacte plaats van het huis en de identiteit van de eigenaar zijn niet bekendgemaakt.

Bron: nu.nl

Uitgegeven:

6 januari 2007 08:01

Terug naar begin

Duitser gewond door inslag meteoriet.

TROISDORF - De inslag van een kleine meteoriet heeft vrijdag waarschijnlijk een brand veroorzaakt in een tuinhuisje bij een volkstuin in Troisdorf, vlakbij de Duitse stad Bonn. Een 77-jarige man die in het tuinhuisje overnachtte, liep ernstige brandwonden op.

De brandweer tastte in eerste instantie in het duister over de oorzaak van de brand, meldde de politie. De inslag van een meteoriet was uiteindelijk de enige verklaring, hoewel er geen restanten van het ruimtebrokstuk zijn teruggevonden.

Bron: nu.nl

Uitgegeven:

20 oktober 2006 13:21

Terug naar begin

Meteorieten gevonden na inslag Soedan.

AMSTERDAM - Een intensieve zoektocht in de Nubische woestijn in Soedan heeft geleid tot de vondst van enkele tientallen meteorieten, afkomstig van een kleine planetoïde die in oktober 2008 in de aardse dampkring explodeerde.

resten van de inslag in Soedan Sataliet laat de meteoriet inslag zien.

De vier meter grote mini-planetoïde met de naam 2008 TC3 werd op 6 oktober ontdekt, twintig uur voordat hij in Noord-Soedan met hoge snelheid de aardse dampkring binnendrong. Het was voor het eerst dat sterrenkundigen een kosmische inslag vooraf zagen aankomen. De Nederlandse meteorietenexpert Peter Jenniskens, verbonden aan het SETI-instituut in Californië, zette samen met de Soedanese natuurkundige Muawia Shaddad een zoektocht naar mogelijke restanten op touw.

Vier kilogram

Die leidde tot de vondst van 47 meteroieten met een totaal gewicht van vier kilogram. De grootste meteoriet heeft een middellijn van ongeveer tien centimeter. 

Onderzoek aan de meteorieten wijst uit dat ze uit zeldzaam anomaal ureiliet bestaan, een zeer poreus en koolstofrijk materiaal dat nooit eerder in meteorieten is aangetroffen. De resultaten van het meteorietonderzoek zijn deze week gepubliceerd in Nature.

Bron: nu.nl

Uitgegeven:

26 maart 2009 13:00

Terug naar begin

Tientallen zieken na meteorietinslag Peru.

AMSTERDAM - Ruim 150 inwoners van het Peruaanse dorpje Carancas nabij het Titicacameer zijn ziek geworden nadat zij een krater bezochten. Het gat in de grond van zo'n vijftien meter breed en vijf meter diep is vermoedelijk ontstaan door een meteorietinslag.

Meteorietinslag Peru.

De bewoners van het dorp hoorden zaterdag een luide knal en dachten eerst dat er een vliegtuig was neergestort. Dat meldt de site van Radio Programas del Perú. De inslagkrater bevindt zich drie kilometer van het dorp.  

In plaats van een wrak troffen ze een krater aan die vreemd rook. Sommige mensen pakten fluorescerende brokstukken op in de veronderstelling dat het geld kon opleveren. Dorpelingen die in de buurt van de krater kwamen kregen last van braakneigingen, hoofdpijn, geïrriteerde kelen en kriebelende neuzen.

Zeker 150 mensen uit de omgeving vertoonden symptomen, bevestigde directeur Jorge Lopez van een nabijgelegen ziekenhuis. Het bloed van de slachtoffers wordt nog onderzocht. 

Waarom de bezoekers van de krater ziek zijn, is voor wetenschappers van het Geofysisch Instituut van Peru nog een raadsel. Lopez meldde dat de mensen in contact zijn geweest met een gas uit de krater. De gasvorming is mogelijk ontstaan door een reactie tussen elementen uit de meteoriet en stoffen uit het oppervlak van de aarde.

Boeren in de omgeving zijn bang dat hun land nu besmet is met giftig materiaal. Onderzoekers van het epidemiologisch instituut van Peru zijn daarom druk bezig met het verzamelen van monsters van de brokstukken, bericht RPP. Een analyse moet uitwijzen om welke stoffen het gaat.

Het gebied wordt vaker getroffen door meteorieten. In 2002, 2004 en in juni dit jaar zijn ook inslagen gesignaleerd.

Bron: nu.nl

Uitgegeven:

19 september 2007 16:42

Terug naar begin

Heldere 'vallende ster' boven Nederland

GRONINGEN - Een oranje vuurbol met een slinger eraan. Dat was volgens de Groningse sterrenkundige Theo Jurriëns zaterdagavond te zien op Terschelling.

Jurriëns meent dat de waarnemer getuige was van een vallende ster, een stuk gruis uit de ruimte dat in de dampkring van de aarde is verbrand. Jurriëns, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving rond kwart over acht zes tot acht meldingen van mensen die de meteoor hadden gezien.

''Eerst dacht ik dat er een vliegtuig in brand stond dat naar beneden stortte'', aldus de waarnemer op Terschelling. ''Ik zag het vanuit mijn keukenraam, richting oost boven Ameland.'' De sterrenkundige kreeg verder meldingen uit Beilen, Winschoten en Voorhout. 

Atmosfeer

De term 'vallende ster' is feitelijk onjuist. Vallende sterren zijn niets anders dan kleine steentjes uit de ruimte die hoog in de atmosfeer van de aarde verbranden.

De kans bestaat dat de resten van die steentjes, meteorieten, op het land terecht komen. Dat gebeurt echter sporadisch. Op 7 april 1990 ging in Glanerbrug bij Enschede een meteoriet dwars door het dak van een huis. De bewoners dachten eerst dat er ingebroken was. Twee dagen later stelden wetenschappers vast dat het een meteoor moet zijn geweest die het huis was binnengedrongen.

Uitgegeven:

17 januari 2009 22:34

Nu.nl

 

Terug naar begin

Jongen geraakt door meteoriet.

Essen -  Gerrit Blank (14) is geraakt door een vallende meteoriet. Het gesteente had een snelheid van bijna 50.000 km/pu.
 

Foto magazine of krant

Blank was op weg naar school toen hij een lichtbal uit de lucht zag komen. Een rood en heet steentje, niet groter dan een erwt, schampte tegen zijn hand. Daarna landde het op de grond, waar het een krater van bijna een halve meter diep veroorzaakte.

"Het deed pijn toen de steen mijn hand raakte. Slechts een seconde daarna hoorde ik een enorme knal, zoals van onweer, naast me. Ik had uren daarna nog last van m'n oren door het lawaai", vertelt Blank in de Telegraph. De wond aan zijn hand is inmiddels gehecht.

Wetenschappers bestuderen de meteoriet. Testen hebben inmiddels uitgewezen dat het inderdaad om een meteoriet uit de ruimte gaat. "Erg waardevol voor verzamelaars en onderzoekers", zegt wetenschapper Ansgar Kortem. "De meeste meteorieten halen de aarde niet, ze lossen op in de atmosfeer. Halen ze het wel, dan belanden er gemiddeld zo'n zes van de zeven in water."

De Duitse jongen overleefde de meteorietaanval wonderwel; een kans van slechts 1 op de miljoen. Toch zijn er al eerder incidenten geweest. Een Amerikaanse vrouw werd in 1954 door een vier kilogram zware meteoriet geraakt terwijl ze lag te slapen. Ook zou in 1650 een monnik zijn geraakt in Milaan. In Zweden kwamen in 1674 twee zeemannen om toen hun boot getroffen werd door een steen uit de ruimte.

vr 12 jun 2009, 10:01 Telegraaf.


De 14-jarige Gerrit Blank maakte een inslag van een meteoriet van wel heel dichtbij mee. Hij had de indruk dat een lichtbal recht op hem af kwam. Dat bleek achteraf een klein rood steentje van de grootte van een erwt te zijn, dat een krater van een halve meter wijd sloeg, wat met een flinke knal gepaard ging. De jongen overleefde de inslag en hield er enkel een flink litteken aan over.

De meteorietinslag gebeurde in Essen in Duitsland. De jongen had de indruk dat het steentje zijn hand raakte voor het een krater sloeg. Gezien de snelheid waarmee het projectiel zich voortbewoog, werd de wond echter waarschijnlijk veroorzaakt door de luchtverplaatsing.

Het gebeurt niet vaak dat wetenschappers hun hand op een meteoriet kunnen leggen, maar de authenticiteit is intussen wel bevestigd. De meeste meteorieten verdampen in de atmosfeer. Zes van de zeven meteorieten die door de atmosfeer heenkomen, komen vervolgens in de zee terecht. De ervaring van de jongen is dus bijzonder en uniek.

bron: http://spotlight.excite.nl/jongen-overleeft-meteorietinslag-N996.html
Terug naar begin

Canadese meteoriet treft autoruit.

Op de avond van vrijdag 25 september hoorde Tony Garchinski uit Ontario, Canada, een harde knal. Toen hij de volgende ochtend buitenkwam, zag hij dat de voorruit van de Nissan Pathfinder van zijn moeder een grote barst vertoonde, en op de motorkap lagen wat merkwaardige stenen. Garchinski hield het op vandalisme en deed aangifte bij de politie. Twee weken later hoorde moeder Yvonne Garchinski toevallig dat onderzoekers van de universiteit van West-Ontario in de omgeving op zoek waren naar mogelijke restanten van een meteoriet. Op vrijdag 25 september was namelijk een zeer heldere meteoor (vuurbol) te zien geweest die op video was vastgelegd, zodat zijn baan nauwkeurig kon worden vastgesteld. Toen viel na de meteoriet ook het kwartje: de 'merkwaardige stenen' bleken meteorieten te zijn. Het grootste fragment heeft ongeveer de grootte van een golfbal en weegt 46 gram. Het is overigens niet voor het eerst dat een auto het slachtoffer wordt van een meteorietinslag. In oktober 1992 werd een Chevrolet in de Amerikaanse staat New York door zo'n ruimtesteen getroffen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl) Bron: www.allesoversterrenkunde.nl

Andere inslag in Canada.

Terug naar begin

Arbeider uit Bree bijna verpletterd door 'meteoriet'

04/04/'08 Een arbeider van het staalbedrijf MCL uit Bree, zal in het vervolg de ruimte met wat meer argwaan in het oog houden. Vanmorgen werd hij opgeschrikt door een zware blok die met een enorme snelheid door het dak van zijn bedrijf viel op enkele meters van hem. De man kwam er met de schrik vanaf.

Aanvakelijk werd gedacht aan een meteoriet uit de ruimte. De gloeiendhete brok van vijf kilogram zwaar zou ook gewoon afkomstig kunnen zijn van een vliegtuig of een satelliet.

Indien de mysterieuze massa toch uit de ruimte zou komen, bestaat de kans dat hij radio-actief is. De brandweer gaat het projectiel dan ook aan nader onderzoek onderwerpen en het bedrijf werd voor alle zekerheid voorlopig afgesloten.

BRON: http://www.hbvl.be

Terug naar begin